Expedice Island 2023 (10. 9. – 17. 9.)

V našem sdružení již delší dobu probublávaly nápady na výlet za hranice všedních dní. Postupem času a událostí se měnily destinace či náplň takového pobytu, až vše nakonec vykrystalizovalo v rozhodnutí navštívit ostrov Island. Po obligátním hledání termínu, přes který vlak nejede, a sestavy cestovatelů, která, jak se později ukázalo, také nebyla neměnná, nadešel den D a zpráva vedoucího výpravy včetně jeho nekompromisní výzvy k zaplacení letenek. Zkušení cestovatelé zadali greenhornům seznam vybavení, které si mají pořídit, a potom už jsme se jen těšili na druhou zářijovou neděli, kdy se čtyři strejdové a jeden děda vypravili na pražské letiště do předem zamluveného parkovacího domu.

Popis všech událostí na ostrově vulkanického původu není v silách kronikáře a tak budou následující řádky inspirovány klasiky českého divadla a jejich výrokem: vidím jen výjevy.

První noc po příletu okolo půlnoci jsme strávili nedaleko letiště, rozbití tábora ve tmě a větru nebylo jednoduché, což může potvrdit pokladník výpravy, který proměnil svůj stan v létajícího draka a v neznámém terénu podnikl několik ostrých startů proložených úseky v nejvyšším tempu, jakého byl schopen. Po noci nevyplněné zrovna vydatným spánkem nám však Island nabídl zcela jinou tvář, slunce, modrá obloha a přírodní divy, mimo jiné vodopád Gullfoss a gejzír Geysir.

          

Následující ráno nás probudilo opět nádherné počasí, jen námraza na stanech a všude kolem ukazovala, že trochu mrzne. Na programu byla výprava na nejznámější sopku Islandu Heklu, která aktivně soptila naposledy v r. 2000. Část naší výpravy postarších jinochů použila pro tento výstup po lávě a sněhu i takové pomůcky jako trekingové hole a občasný pohled na bývalé sportovce byl k zamyšlení. Nakonec jsme se nejen dostali na vrchol, ale i ve zdraví zpět k našemu terénnímu vozu vybaveného motorem od Rudolfa Diesela, který se nejen tento den ukázal jako lepší volba, než všudypřítomné vynálezy Elona Muska. Den jsme zakončili termální koupelí, po které volala některá naše kolena, a pak už jsme ani nehekli.

                         

Přejezd po vnitrostátní highway č. 26 na sever ostrova byl nezapomenutelným zážitkem pro celou naši výpravu. Odhalil, že přes veškerou snahu jinak bezchybného navigátora (Neměli jsme tady náhodou odbočit? Neměli. Otoč to a vrať se…) nejsou všechny informace stoprocentní. Dále jsme přišli na to, že posádka našeho vozu má několik řidičů, například specialista na rychlé přejezdy se ukázal jako pozorný čtenář a stopař, který toho ale o rychlosti moc neví. Největší uznání se toho dne dostalo vedoucímu zájezdu, předvedl na zasněžené cestě neuvěřitelný výkon hodný mistrů světových rally a dokázal nás dostat přes všechny nástrahy z náhorní plošiny na fotbalové hřiště, kde jsme oslavili příjezd se školníkem a fotografiemi polární záře.

    

  

Další dny našeho výletu doprovázelo krásné počasí, návštěvy přírodních krás, vodopády Dettifoss, Godafoss a Selfoss, sopka Krafla, komáří jezero Mývatn a mnoho dalšího. Ujít jsme si nenechali plavbu z přístavního městečka Husavik za keporkaky, kterou jsme po předchozím upozornění absolvovali nabalení jako hoši z Klapzubovy jedenáctky v památném zápase proti Barceloně, a kterou jsme korunovali gurmánským zážitkem v místní rybí restauraci. Zajímavá byla návštěva muzea drnové architektury Glaumbaer, jež jsme měli původně za nějaký obskurní penzion v hobitím stylu.

     

V pozdním odpoledni jsme se utábořili na pobřeží Atlantiku v kempu, který jsme vyhodnotili jako č. 1 celého pobytu. Dvě přírodní jezírka s teplotami 35 a 40 stupňů Celsiových přesvědčily všechny členy výpravy k opakované koupeli v šestistupňovém oceánu. Večer jsme prožili při konzumaci místního piva s nevlastním bratrem kytaristy a frontmana skupiny ZZ TOP Billyho Gibbonse v příjemně vyhřáté společenské místnosti. Jediným stínem tohoto večera byla nefungující aplikace na ptáky v mobilním telefonu vedoucího zájezdu.

 

Předposlední den byl vyplněn vytrvalým deštěm, který nás poprvé vehnal do náruče obydlí ze dřeva a plechu. Dlužno poznamenat, že ubytování se nejevilo nijak nadějně, protože tento nápad jsme nedostali pouze my, ale díky šarmu navigátora výpravy jsme tentokrát složili hlavy do postelí pod pevnou střechou a nastalou šlemmastiku vyřešili. Večer byl sice zkalen vinou revizora, který kvůli své lakotě vyměnil školníka za humry, ale nakonec jsme se i jim podívali na dno.

Závěrečný den jsme se nechali rozmazlovat výdobytky moderního turistického ruchu. Po opulentní hotelové snídani nás čekala návštěva Modré laguny spolu s několika sty ostatními turisty doplněná obligátní a až téměř ohnivou ekologickou debatou, která ale nevnesla rozpory do našich řad. Odpoledne nám již červený letoun nabídl úchvatné pohledy na pobřeží, mořskou hladinu a hory oblaků a odnesl nás zpět do našich krabiček. Závěr výletu byl ještě okořeněn spravedlivým hněvem vedoucího výpravy nad nekompetentností obsluhy parkovacího domu, který byl však ukončen citátem: proletáři všech zemí, splet jsem se….

 

 

Zpět